Når min søn er lagt i seng om aftenen, kan jeg godt nogle gange blive ramt af ensomhed. I virkeligheden kan jeg det også i lige så høj grad, når han er hos sin far og jeg ikke lige har nogen planer. Så altså når jeg er i selskab med mig selv og ingen andre… Og når det sker, føler jeg mig nede og savner nogen, der kan få mig ud af ensomheden. Hvis der nu bare sad en anden i stuen med mig, så ville jeg ikke have den følelse. ”Hvis bare…” er et skråplan, som kun fører et sted hen – og det er det falske sted.

Som man siger der, hvor jeg kommer fra: ”Hvis og hvis min røv var spids!” Det er i virkeligheden en genial talemåde, for det understreger ligesom det urealistiske i ”hvis-ningen”. Tag et billede af situationen og kig på det som det øjebliksbillede, det nu engang er. Og se så på, hvad vil jeg i stedet for. Hvis jeg ikke vil føle ensomhed. Hvad vil jeg så i stedet for? Vores hjerne er ikke i stand til at høre negationen – vores ”ikke”. Derfor er det en rigtig god øvelse at fokusere på, hvor vi gerne vil hen fremfor, hvad vi gerne vil væk fra.

Når ensomheden hjemsøger mig, kommer jeg tit til at sammenligne mig med alle mulige andre, som har det liv, jeg forestiller mig, jeg gerne vil have. Jeg bliver overmandet af tanker om, om jeg mon nogensinde vil komme ud af følelsen. Som oftest er jeg kun i den følelse en dags tid, så kommer jeg på magisk vis ud af følelsen, fordi jeg handler mig ud af den.

Den gode nyhed er, at det virker. Den dårlige nyhed er, at jeg ikke tillader mig selv at være i følelsen længe nok til, at jeg for alvor kommer ned til nældens rod.

Men min bevidsthed om, hvorfor jeg har det sådan, vokser. Og det, du er bevidst om, kan du gøre noget ved. Jo mere du er bevidst om, at det er betinget af noget i dig, jo bedre bliver du til at forstå, at du har et valg. Og vær så med din ensomhed, bekymringer og frustrationer. Det har de fleste af os ikke lært i vores opvækst. Tvært imod har de fleste af os fået at vide, at det var forkerte følelser og de skulle hurtigst muligt efterlades og måske endda lægges låg på. Byd følelserne velkomne, men fortæl dem så, at de ikke får lov at sidde bag rettet, men derimod på bagsædet som passager. Øv dig i at tage styringen over dit liv.

Når du bliver nogens forælder, er det vigtigere end nogensinde før at få ryddet ud i skeletterne i skabet og få kigget på dem. Ellers giver vi det bare videre til vores børn.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *